Vad är Legg-Calve-Perthes sjukdom hos hundar?

Legg-Calve-Perthes sjukdom är en degenerativ sjukdom i höftleden som börjar med otillräcklig blodtillförsel till femurhuvudet. Lårbenshuvudet är den ”boll” delen av höftleden som sitter i bäckenet och underlättar rörelse i höften och bakbenen. Utan nödvändig blodtillförsel börjar de benvävnadarna att sönderdelas och lämnar lårhuvudet deformerat. Brosket som en gång fungerade som en kudde mellan bollen och uttaget kan inte längre förbli på plats. Resultatet är en dåligt fog som blir mycket smärtsam när man rör sig den drabbade lemmen.

Legg-Calve-Perthes sjukdom kan gå under andra namn, inklusive Legg-Perthes sjukdom, Calve-Perthes sjukdom, aseptisk nekros i femoralhuvudet eller avaskulär nekros i femoralhuvudet. Namnet ”Legg-Calve-Perthes” härstammar från de tre separata ortopediska kirurger som upptäckte sjukdomen hos barn i början av 1900-talet.

Tecken på Legg-Calve-Perthes sjukdom hos hundar

  • Lameness eller halt som blir gradvis värre

  • Styvhet i ena eller båda bakre benen

  • Slickar eller tuggar huden över höften

  • Muskelatrofi i det drabbade lemmet

  • Reclusivitet, rastlöshet, slöhet, ångest eller aggressivt beteende (på grund av smärta)

  • Smärta vid manipulation av höftleden

Riv eller poppar ljud och sensationer när ledet manipuleras (kallas crepitus)

Tecknen på Legg-Calve-Perthes sjukdom börjar ofta med mild halthet som blir stadigt sämre under veckor till månader. När sjukdomen fortskrider kommer smärta och stelhet att bli mer märkbar och muskelatrofi kommer att utvecklas. Hunden slutligen slutar att bära någon vikt på det drabbade lemmet på grund av smärta och svaghet. Den typiska uppkomsten av tecken är mellan fem och åtta månaders ålder.

Liknande tecken kan förekomma hos hundar med andra ortopediska tillstånd, såsom höftdysplasi. Din veterinär kommer att ställa en diagnos baserad på historik, undersökning och röntgenbilder. Om din hund har försämrat halthet eller andra tecken på sjukdom, ta din hund till veterinären för en kontroll. Om din hund är en valp är det bäst att se din veterinär förr snarare än senare. Ju tidigare en diagnos ställs, desto bättre är risken för effektiv behandling.

Orsaker till Legg-Calve-Perthes sjukdom hos hundar

Legg-Calve-Perthes tros orsakas av brist på tillräcklig blodtillförsel till lårbenet (lårbenet). Bristen på blodflöde orsakar nekros i lårbenshuvudet, vilket leder till gradvis sönderdelning av ben och brosk i höftleden.
Legg-Calve-Perthes är vanligtvis en ärftlig sjukdom som drabbar små rashundar. 

Om jag förstått det rätt måste, båda föräldrar  bära anlag för sjukdomen för att föra vidare denna

Det vanligaste är att Höftkulan opereras bort enligt min veterinär

Text tagen från https://sv.point.pet/legg-calve-perthes-sjukdom-hos-hundar/ och mig