Rasen Tibetansk Spaniel

TIBETANSK SPANIEL

Som namnet säger, kommer rasen ursprungligen från Tibet, där de lär ha funnits sedan urminnes tider. Det sägs att de var munkarnas speciella skyddslingar. Från de höga klostermurarna höll de uppsikt över nejden och varslade klosterinnevånarna när någon/något närmade sig.

Under kulturrevolutionen i Kina som även som även drabbade Tibet hårt, förstördes stora mängder kloster och därmed höll rasen på att utplånas i sin ursprungliga miljö. Rasen kom till Europa, England, under slutet av 1800-talet och då ofta som gåvor.

I början av 1900-talet blev engelska uppfödare intresserade av rasen och 1934 godkändes den första rasstandarden i England. Även om ursprungslandet är Tibet, har vår moderna tibetansk spaniel utvecklats i England som i hundsammanhang räknas som dess hemland. Det är med andra ord The Tibetan Spaniel Association i England som har vetorätt i allting rörande rasens standard.

1955 registrerades Sveriges första tibetansk spaniels i SKK, de var importerade från England. Långsamt blev rasen populär och antalet ökade successivt, i lagom takt. Ökningen av antal tibetansk spaniel registrerade i SKK har varit stadig och under de senaste åren har det registrerats nästan 300 stycken årligen.

Till sin karaktär är en tibetansk spaniel en liten söt, självsäker, pigg, självständig och mycket alert hund som man kan ha med sig överallt, från fjällvandringen till fredagsmyset i soffan. Liksom förfäderna i Tibet älskar den att ligga högt med god uppsikt över sitt revir. Den älskar sin familj och de som en gång vunnit en tibetansk spaniels förtroende har en vän för alltid. Om den får vara med sin familj mår den väl och kommer att vara till stor glädje under många år.

Det är en frisk och sund ras ca 25 cm hög och väger ca 6 kg. Pälsen är lättskött, en grundlig genomborstning en gång i veckan med koll av klor och ett bad då och då är allt som behövs. En tibetansk spaniel kan bli mycket gammal, det finns de som blivit såväl 15 år som äldre.

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna, från vitt till svart och allt däremellan. Vanligast är sobelfärgen som finns i många olika nyanser.

************************************************************************************

Hämtat från www.tibetanskspaniel.com Mer info http://www.tibetanskspaniel.com/text2_203.html

Länk till Rasen på SKK  https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/tibetansk-spaniel/ Där finns rasstandard, uppfödare och valpar